Poolse Pierogi met Aardappel en Kaas ๐ŸฅŸ

Pierogi zijn een klassiek Pools gerecht dat wereldwijd geliefd is. Deze heerlijke deegwaren zijn vaak gevuld met aardappelen en kaas, wat zorgt voor een romige en smaakvolle combinatie. Pierogi worden vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden en feestdagen in Polen. Met deze eenvoudig te volgen instructies maak je zelf authentieke pierogi die perfect zijn voor een gezellige maaltijd met vrienden en familie.

Ingrediënten (voor 5 pierogi)

  • 5 pierogi-wraps*
  • 125 g aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
  • 50 g witte kaas (of cottage cheese)
  • 1/2 kleine ui, fijngehakt
  • 1/2 eetlepel boter
  • Zout en peper, naar smaak
  • Olijfolie of boter, voor het bakken (optioneel)

Instructies

  1. Kook de aardappelen: Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water totdat ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Giet af en laat iets afkoelen.

  2. Bak de ui: Smelt in een pan de boter op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte ui toe. Bak de ui tot deze goudbruin en zacht is, ongeveer 5-7 minuten.

  3. Pureer de aardappelen: Doe de gekookte aardappelen in een kom en pureer ze met een aardappelstamper of vork. Voeg de gebakken ui en de witte kaas toe. Meng goed door en breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel afkoelen.

  4. Vul de pierogi: Neem een pierogi wrap en leg een lepel van de vulling in het midden. Vouw de wrap dubbel en druk de randen goed aan om te sluiten. Zorg ervoor dat er geen lucht in de pierogi komt, want dit kan ze doen barsten tijdens het koken.

  5. Kook de pierogi: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de pierogi voorzichtig toe en kook ze in porties. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze klaar (ongeveer 3-5 minuten). Haal ze met een schuimspaan uit het water.

  6. Optioneel - Bakken: Als je de pierogi wilt bakken voor extra smaak, verhit dan wat olijfolie of boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gekookte pierogi toe en bak ze aan beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.

  7. Serveer: Serveer de pierogi warm, eventueel met een lepel zure room of een frisse salade aan de zijkant.

Variatietip

Probeer andere vullingen, zoals gebakken champignons of zuurkool, voor een nieuwe twist aan je pierogi!